Διαδανεισμός

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Διαδανεισμός είναι η διαδικασία κατά την οποία διατίθεται υλικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό) από μια Βιβλιοθήκη σε μία άλλη.

 

Η Υπηρεσία Διαδανεισμού της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρέχει την δυνατότητα στους χρήστες της να προμηθεύονται υλικό που δε διαθέτει η ίδια από άλλες Βιβλιοθήκες, καλύπτοντας με αυτό τον τρόπο τις πληροφοριακές ανάγκες και απαιτήσεις της έρευνας και της εκπαίδευσής τους.

 

Η υπεύθυνη της υπηρεσίας διαδανεισμού κ. Φωτεινή Καραμήτσου, email: fkaramit@uoi.gr, τηλ. 26510 05003,  αναλαμβάνει για λογαριασμό των χρηστών της Βιβλιοθήκης τον εντοπισμό, την παραγγελία και τον διαδανεισμό βιβλίων από τις συνεργαζόμενες Ακαδημαϊκές Βιβλιοθήκες του εσωτερικού ή του εξωτερικού, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις Συλλογές της.  Με ανάλογη διαδικασία αναλαμβάνει  επίσης τον εντοπισμό, παραγγελία και παράδοση επιστημονικών άρθρων από περιοδικά, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στις συλλογές έντυπων ή ηλεκτρονικών περιοδικών της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συμμετέχει στο Δίκτυο Διαδανεισμού Ελληνικών Βιβλιοθηκών και συνεργάζεται με αυτές, μέσω του συστήματος διαδανεισμού βιβλίων «Ίρις» και προμηθεύει/προμηθεύεται άρθρα επιστημονικών περιοδικών  μέσω του Συστήματος Διαδανεισμού του Εθνικού Δικτύου Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών (ΕΔΕΤΒ).

 

 Η υπηρεσία συνεργάζεται επίσης με Βιβλιοθήκες του εξωτερικού για την κάλυψη αναγκών σε βιβλία και επιστημονικά άρθρα περιοδικών που δεν εντοπίζονται σε Ελληνικές Ακαδημαϊκές και Ερευνητικές Βιβλιοθήκες.

Μονογραφίες και αντίγραφα άρθρων περιοδικών.

Οι μονογραφίες μπορεί να είναι εγχειρίδια, έρευνες, Πρακτικά Συνεδρίων κ.α. Προϋπόθεση είναι να δανείζει το υλικό η συνεργαζόμενη Βιβλιοθήκη ή υπηρεσία.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων συνεργάζεται με συγκεκριμένες βιβλιοθήκες και υπηρεσίες της Ελλάδας και του εξωτερικού και οι όροι δανεισμού και χρήσης ορίζονται από αυτές. Σύμφωνα με την πολιτική διαδανεισμού που εφαρμόζει το σύνολο των Βιβλιοθηκών με τις οποίες συνεργάζεται η Β.Κ.Π.- Π.Ι. δεν γίνεται διαδανεισμός παλαιών και σπάνιων βιβλίων, τευχών ή τόμων περιοδικών, πληροφοριακού υλικού (Εγκυκλοπαίδειες, Λεξικά, Βιβλιογραφίες, Οδηγοί κ.α.), καθώς και υλικού που είναι δανεισμένο ή σε κράτηση.

 

Σημειώνουμε, επίσης, πως υλικό που υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή, είναι σπάνιο, είναι παλιό ή περιορίζεται η χρήση του από νόμους σχετικούς με την προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων δε δανείζεται.

Δικαίωμα χρήσης της υπηρεσίας διαδανεισμού  μπορούν να έχουν όλοι/όλες αρκεί:

 1. Να είναι εγγεγραμμένοι χρήστες της Βιβλιοθήκης

και

 1. Να έχουν δημιουργήσει λογαριασμό. Αν δεν έχετε λογαριασμό πατήστε εδώ.

Οι ενδιαφερόμενοι/νες πρέπει να διαπιστώσουν ότι το υλικό που αναζητούν ΔΕΝ υπάρχει στις Συλλογές της Βιβλιοθήκης, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή. Για το σκοπό αυτό μπορούν να συμβουλεύονται τον αυτοματοποιημένο κατάλογο της Βιβλιοθήκης (Catalog) και τoν κατάλογο ηλεκτρονικών περιοδικών (Ηλεκτρονικά περιοδικά/e-Journals), στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης  www.lib.uoi.gr    ή www.heal-link.gr

Οι αιτήσεις διαδανεισμού των χρηστών υποβάλλονται και διεκπεραιώνονται αποκλειστικά online μέσω του Συστήματος Διαδανεισμού των Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών IΡΙΣ.

ΠΡΟΣΟΧΗ!! Κάθε χρήστης μπορεί να υποβάλλει έως 5 αιτήσεις διαδανεισμού βιβλίων και έως 5 αιτήσεις διαδανεισμού άρθρων αντίστοιχα.

 Συνδεθείτε με το ΙΡΙΣ 

Αν χρειάζεστε βοήθεια για την συμπλήρωση της Αίτησης Διαδανεισμού πατήστε εδώ

Σύντομες οδηγίες για τη συμπλήρωση Αίτησης Διαδανεισμού

Βεβαιωθείτε ότι κατέχετε ενεργή κάρτα μέλους στη Βιβλιοθήκη

 • Συνδεθείτε με το Σύστημα Διαδανεισμού «Ίρις» και πραγματοποιείστεΕίσοδο.
 • Επιλέξτε «Είσοδος Εγγεγραμμένων Μελών Βιβλιοθηκών»
 • Από την επιλογή «Παρακαλώ επιλέξτε την Βιβλιοθήκη στην οποία είστε μέλος» επιλέξτε την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
 • Εισάγετε τα ιδρυματικά σας στοιχεία:

 Username:  το Barcode της κάρτας Βιβλιοθήκης ή της Ακαδημαϊκής σας ταυτότητας

Password:

 • Μετά την εισαγωγή των στοιχείων σας, το σύστημα σας ζητάει να επιλέξετε τον τρόπο εισαγωγής της παραγγελίας σας. Η Βιβλιοθήκη προτείνει την επιλογή τηςχειροκίνητης παραγγελίας.
 • Από την κορυφή της σελίδας επιλέγετε ανάλογα «Αίτηση Βιβλίου» ή «Αίτηση Άρθρου», εισάγετε τα στοιχεία της παραγγελίας και την αποστέλλετε. Τα πεδία που επισημαίνονται με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.
 • Αν δεν επιθυμείτε την εισαγωγή νέας παραγγελίας αποσυνδέεστε από το λογαριασμό σας επιλέγοντας«Αποσύνδεση».

Για οποιαδήποτε βοήθεια ή ερώτηση σχετικά με τα αιτήματά σας παρακαλώ επικοινωνήστε με το προσωπικό της Υπηρεσίας Διαδανεισμού

Φωτεινή Καραμήτσου

fkaramit@uoi.gr

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 26510 05003

Τα έξοδα που επιβαρύνουν τους χρήστες είναι

– Τα έξοδα αποστολής μέσω ταχυμεταφοράς για υλικό εντός Ελλάδας

– Τις χρεώσεις για λήψη  άρθρων μέσω του «Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Επιστημονικών Περιοδικών»

– Οι χρεώσεις από τις συνεργαζόμενες βιβλιοθήκες του εξωτερικού

 

Πιο αναλυτικά: 

– Κόστος  Διαδανεισμού  βιβλίων  

Η διακίνηση των βιβλίων γίνεται με υπηρεσία ταχυμεταφοράς. Τα έξοδα επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τον αιτούντα. Το κόστος του διαδανεισμού από συνεργαζόμενες Βιβλιοθήκες του εσωτερικού ανέρχεται στα 10 ευρώ (μέχρι 2 κιλά βάρος δέματος). Το κόστος διαδανεισμού από συνεργαζόμενες Βιβλιοθήκες του εξωτερικού ενδέχεται να ξεπερνάει τα 20 ευρώ. Σε αυτήν την περίπτωση, για τον ακριβή υπολογισμό του κόστους επικοινωνήστε με την Υπηρεσία Διαδανεισμού.

– Κόστος Διαδανεισμού  άρθρων

Για άρθρα μέσω του «Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Επιστημονικών Περιοδικών» το κόστος ξεκινάει από 2 ευρώ και κυμαίνεται ανάλογα με τον αριθμό των σελίδων

 

ΑΡΘΡΑ  ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ

Χρεώσεις Εθνικού Συλλογικού Καταλόγου Περιοδικών

Σελίδες

Κόστος

1-20

2,00€

21-50

3,00€

51-100

5,00€

101-150

8,00€

151-200

10,00€

200 και άνω

15,00€

ΑΡΘΡΑ ΑΠΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

 

8-19€ περίπου

Ο μέσος χρόνος παραλαβής του υλικού εξαρτάται από το είδος του τεκμηρίου (άρθρο ή βιβλίο) καθώς και από το που θα εντοπιστεί το υλικό.

ΒΙΒΛΙΑ

Ο εκτιμώμενος χρόνος απόκτησης για βιβλία εσωτερικού είναι 10 ημέρες και για βιβλία από Βιβλιοθήκες εξωτερικού : 20-30 ημέρες.

Το προσωπικό της υπηρεσίας διαδανεισμού ειδοποιεί τηλεφωνικώς ή μέσω e-mail τον αναγνώστη για την παραλαβή του βιβλίου.

Η παραλαβή του βιβλίου και η καταβολή του κόστους είναι υποχρεωτική και πρέπει να γίνεται εντός τριών ημερών από την ειδοποίηση.

Τα βιβλία δανείζονται στον αιτούντα για περιορισμένο χρονικό διάστημα, που καθορίζεται από τη Βιβλιοθήκη-προμηθευτή (συνήθως μία ή δύο εβδομάδες). Τα βιβλία πρέπει να επιστρέφονται εμπρόθεσμα στην Υπηρεσία Διαδανεισμού για επιστροφή τους στην Βιβλιοθήκη που τα δάνεισε.

 

ΑΡΘΡΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

 

Ο εκτιμώμενος χρόνος απόκτησης για άρθρα εσωτερικού  είναι 1-7 ημέρες και για άρθρα εξωτερικού : 3-25 ημέρες.

Για τυχόν καθυστερήσεις στην αποστολή του υλικού από την διαθέτουσα Βιβλιοθήκη  ενημερώνεται ο αναγνώστης για ακύρωση ή επαναβεβαίωση του αιτήματος.

Η παράδοση των άρθρων γίνεται μετά από τηλεφωνική ή άλλη ενημέρωση του αναγνώστη από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας  Διαδανεισμού της Β.Κ.Π.-Π.Ι.

Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να παραλάβει τα άρθρα εντός 3 ημερών από την ειδοποίησή του.

Η παραλαβή γίνεται τις μέρες και ώρες λειτουργίας της υπηρεσίας. Οι φωτοτυπίες άρθρων περιοδικών δεν επιστρέφονται.

Οι προμηθεύτριες βιβλιοθήκες καθορίζουν τους όρους δανεισμού και χρήσης του υλικού. Σε κάθε περίπτωση οι χρήστες οφείλουν να επιστρέψουν το υλικό εμπρόθεσμα και στην κατάσταση που το παρέλαβαν. Οφείλουν επίσης να χρησιμοποιήσουν το υλικό για προσωπική μελέτη και έρευνα, όπως ορίζουν οι νόμοι περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

 

Η  Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου  Ιωαννίνων λειτουργεί ως Προμηθευτής βιβλίων  και άρθρων περιοδικών με τους παρακάτω όρους:

        Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. ικανοποιεί αιτήματα διαδανεισμού βιβλίων που υποβάλλονται από άλλες Βιβλιοθήκες του Ελλαδικού χώρου και του εξωτερικού με τις οποίες έχει υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας Διαδανεισμού. Ο δανεισμός γίνεται προς οργανωμένες Βιβλιοθήκες και όχι φυσικά πρόσωπα.

–         Δεν δανείζονται παλαιά, σπάνια ή φθαρμένα βιβλία, τεύχη ή τόμοι περιοδικών, πληροφοριακό υλικό, υλικό που είναι δανεισμένο ή σε κράτηση από αναγνώστες της Β.Κ.Π.- Π.Ι. καθώς και υλικό που βρίσκεται σε βιβλιοθηκονομική επεξεργασία.

–         Η διάρκεια του δανεισμού είναι 20 ημέρες από την ημερομηνία αποστολής του αιτήματος από τη Βιβλιοθήκη του Π.Ι.

–         Η δανειζόμενη Βιβλιοθήκη οφείλει να επιστρέψει εμπρόθεσμα το υλικό που δανείζεται , να επιβλέπει την σωστή χρήση του και να ενημερώνει την Υπηρεσία Διαδανεισμού της Β.Κ.Π.- Π.Ι για την ημερομηνία επιστροφής του σε αυτή.

–         Η αποστολή του υλικού γίνεται με υπηρεσία ταχυμεταφοράς με την οποία συνεργάζεται η αιτούσα Βιβλιοθήκη και τα έξοδα αποστολής και παραλαβής των τεκμηρίων επιβαρύνουν εξ’ ολοκλήρου τη Βιβλιοθήκη-παραλήπτη.

     Η Β.Κ.Π.-Π.Ι. ικανοποιεί αιτήματα διάθεσης άρθρων που της υποβάλλονται από άλλες Βιβλιοθήκες του Ελλαδικού χώρου. Ικανοποίηση των αιτημάτων γίνεται μόνο σε Βιβλιοθήκες που διαθέτουν τις εγγραφές των συνδρομών τους στον Συλλογικό Κατάλογο Περιοδικών Επιστήμης και Τεχνολογίας των Ελληνικών Επιστημονικών και Τεχνολογικών Βιβλιοθηκών που διατηρεί το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και τηρούν τις προβλεπόμενες διαδικασίες του συνεργατικού συστήματος διάθεσης άρθρων «ΕΡΜΗΣ». Αιτήματα που υποβάλλονται από φυσικά πρόσωπα ή Βιβλιοθήκες που δεν συμμετέχουν στο ανωτέρω Δίκτυο Βιβλιοθηκών δεν γίνονται δεκτά.

–         Τα αιτήματα πρέπει να αφορούν άρθρα από επιστημονικά περιοδικά που αποδεδειγμένα:

 1. δεν υπάρχουν στις συλλογές της Βιβλιοθήκης που αποστέλλει το αίτημα και
 2. υπάρχουν στις συλλογές της Β.Κ.Π.-Π.Ι.

–         Η αποστολή των άρθρων, όταν η έκτασή τους είναι μικρότερη των 20 σελίδων, γίνεται, κατά κανόνα, σε ηλεκτρονική μορφή με χρήση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Σε περίπτωση που το άρθρο ξεπερνά τις 20 σελίδες ή υπάρχουν πολλαπλά αιτήματα από την ίδια Βιβλιοθήκη η αποστολή γίνεται με το ταχυδρομείο.