Πρόκειται για ένα σεμινάριο εστιασμένο στην εφαρμογή των αρχών του Καθολικού Σχεδιασμού (Universal design/Design for All) κατά την παραγωγή πρωτογενούς πληροφοριακού περιεχομένου από τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, όπως διπλωματικές εργασίες και διατριβές σε ηλεκτρονική μορφή (σε μορφότυπους για παράδειγμα .docx, .pdf και .epub), ανακοινώσεις/δελτία τύπου σε ηλεκτρονική & έντυπη μορφή, αλλά και παρουσιάσεις σε ηλεκτρονική μορφή (σε μορφότυπους για παράδειγμα .pptx).
Απευθύνεται στο διδακτικό, ερευνητικό και διοικητικό προσωπικό του Ιδρύματος, όπως και σε φοιτητές και φοιτήτριες όλων των βαθμίδων.
O Καθολικός σχεδιασμός ή Σχεδιασμός για όλους αναφέρεται στον σχεδιασμό των προϊόντων και των περιβαλλόντων ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλους τους ανθρώπους, στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, χωρίς να απαιτούν προσαρμογή ή εξειδικευμένο σχεδιασμό. Σημειώνεται ότι ο Καθολικός σχεδιασμός επικεντρώνεται στο περιβάλλον και όχι στο άτομο· στοχεύει σε ένα περιβάλλον στο οποίο τα εμπόδια στην πρόσβαση αίρονται ή μειώνονται ριζικά χωρίς να δημιουργούνται νέα εμπόδια. Σημειώνεται ότι ο Καθολικός σχεδιασμός προσφέρει φιλικότερα περιβάλλοντα για όλες και όλους μας άσχετα με το αν και για πόσο αντιμετωπίζουμε περιορισμούς.
Σε ό,τι αφορά το πληροφοριακό περιεχόμενο ο Καθολικός Σχεδιασμός δεν αναφέρεται στη δευτερογενή παραγωγή εναλλακτικών μορφότυπων προσβάσιμων σε άτομα με εντυποαναπηρία, για παράδειγμα μετατροπή σε δεύτερο χρόνο συγγραμμάτων και διατριβών σε αρχεία κειμένου που μπορούν να συνεργαστούν με υποστηρικτική τεχνολογία. Αυτή η πρακτική απαντάται σε διορθωτικές δράσεις Προσβασιμότητας (Accessibility), η οποία είναι μια βασική παράμετρος του λεγόμενου Ψηφιακού γραμματισμού (Digital Literacy).
Ο Καθολικός σχεδιασμός εκφράζει και υποστηρίζει έμπρακτα την Συμπερίληψη (Inclusivity). Αναφέρεται στον σχεδιασμό και παραγωγή περιεχομένου που είναι εξαρχής φιλικός προς όλες και όλους και εφόσον είναι ηλεκτρονικό είναι και de facto συνεργάσιμο με υποστηρικτική τεχνολογία. Συνεπώς, ο Καθολικός σχεδιασμός είναι προηγμένη προσέγγιση της Προσβασιμότητας. Σε ό,τι αφορά την Ανοικτή ακαδημαϊκή επικοινώνηση (Open academic scholarly), ο Καθολικός σχεδιασμός συμβάλει στην άμεση άρση εμποδίων επιμέλειας/τυπογραφίας και στη μακροχρόνια απελευθέρωση οικονομικών πόρων, καθώς αποφεύγονται “διορθωτικές” δράσεις/έργα προσβασιμότητας με ευρωπαϊκά, εθνικά, αλλά και ατομικά κονδύλια.
Ένα απτό παράδειγμα περιορισμού στην Ανοικτότητα της επιστημονικής επικοινώνησης είναι:
- μπορεί τα πανεπιστήμια να παρέχουμε πλέον Ανοικτά Αποθετήρια (Open repositories – Green Open Access route) με διατριβές και άλλες επιστημονικές δημοσιεύσεις, τα αποθετήρια αυτά ως πλατφόρμες,
- μπορεί να είναι προσβάσιμα τουλάχιστον σύμφωνα με τις αρχές, τις οδηγίες και τα κριτήρια επιτυχίας όπως αυτά αναφέρονται στο Web Content Accessibility Guidelines (WCAG),
- μπορεί να εξασφαλίζουν την ευρεσιμότητα των πληροφοριακών αυτών πόρων μέσω μεταδεδομένων (findability), και
- μπορεί να εξασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα (interoperable) με μηχανές αναζήτησης και βάσεις δεδομένων ευρετηριασμού.
Ωστόσο το ίδιο το επιστημονικό περιεχόμενο στα μεμονομένα ηλεκτρονικά έγγραφα δεν είναι σχεδιασμένο για να είναι φιλικό προς όλες και όλους (Universal design), ούτε καν εναλλακτικά προσβάσιμο για άτομα με εντυποαναπηρία.